Revolta elevilor de la Liceul Traian

Este din nou scandal în învățământ. Asociația Elevilor din Constanța cere unui director de liceu să stopeze colectarea fondului școlii de la părinți, iar primarului municipiului Constanța îi solicită să asigure fondurile necesare astfel încât fenomenul să fie stopat.

Elevii au publicat un document cu banii strânși de către părinți din care reiese că numai pentru paza școlii s-au strâns 37 de mii de lei. „Fondul școlii” și „fondul clasei” sunt deja fenomene bine împământenite în sistemul de învățământ românesc. Reprezentanta elevilor din Liceul Teoretic „Traian”, a făcut public un document de evidență privind banii care sunt strânși de către asociația de părinți a liceului.

Conform Legii educației, cheltuielile de acest tip sunt asigurate pe deoparte din bugetul de stat al Ministerului Educației Naționale, pentru bunuri și servicii, iar pe de altă parte, cheltuielile ce țin de renovări, asigurarea pazei, precum și investiții în clădirea școlii, trebuie să fie asigurate din bugetul local, de către primărie. La Liceul Traian, exista doi paznici de noapte plătiți de către Primaria Constanta, însă parinții au mai vrut și un paznic în timpul zilei. Pentru acest lucru au strâns bani, însă elevii vor ca și acest al treilea paznic să fie plătit tot de către primărie, numai că, cererea trebuie să vină din partea liceului.

Elevii spun că vina se împarte între autoritățile locale, directorii unităților de învățământ, dar și a părinților care practică colectarea acestor fonduri. Asociațiile de părinți au un buget paralel celui unității de învățământ ele reprezentând organizații neguvernamentale private care nu se supun procedurilor de achiziție publică, motiv pentru care contractarea unor firme de pază, spre exemplu, poate fi făcută în mod arbitrar, fără a se ține cont de cea mai bună ofertă și astfel suma devine considerabil mai mare în comparație cu costurile reale.

Asociația Elevilor din Constanța i-a cerut primarului Decebal Făgădău ca până la data de 15 noiembrie să dispună finanțarea pazei tuturor școlilor din oraș. În caz contrar, elevii vor da în judecată Consiliul Local.

Redactor: Cristina Niță