Revoltă din cauza pestei porcine

S-a declanșat o adevărată revoltă într-o comună din Olt, lovită de pesta porcină. Peste o sută de oameni fac de patru zile zid în faţa inspectorilor veterinari, ca să-şi apere porcii. Inspectorii au sosit în comună cu jandarmii şi poliţia, ca să-i convingă pe săteni că niciun porc nu trebuie să mai apuce Crăciunul.

Este revoltă în Rusăneşti, prima localitate din Olt unde au fost descoperite focare de pestă porcină. Când inspectorii veterinari şi jandarmii au fost trimişi pe uliţe, oamenii au încuiat porţile, ca să-şi apere porcii.

Sătenii acuză autorităţile că au ştiut că focarul de pestă a ajuns din Teleorman, la graniţa judeţului Olt, foarte aproape de comuna lor, şi nu au făcut nimic.

Sătenii s-au adunat la Căminul Cultural ca să le spună autorităţilor în faţă că nu vor să le fie sacrificate animalele.

Primarul din Rusăneşti este printre puţinii locuitori ai comunei care au permis inspectorilor veterinari să omoare porcii localnicilor.

Nici promisiunea că vor fi despăgubiţi pentru animalele sacrificate nu i-a convins pe oameni că ordinul prefectului trebuie aplicat. Oltul este al 18-lea judeţ pe harta epidemiei de pestă porcină. Sunt peste o mie o sută de focare în toată ţara şi puţine semne că autorităţile ţin sub control boala.

Redactor: Cristina Niță