Revendicari solutionate dupa aproape 2 luni de proteste

După aproape 2 luni de proteste, sindicaliștii din portul Constanța au obținut, într-un final, soluționarea revendicărilor. Decizia  a fost luată în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului de Administrație a Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța.

Sindicaliștii din Portul Constanța au  protestat zilnic în fața APC, timp de 55 de zile. Printre nemulţumirile lor se află modificarea regulamentului intern  , faptul că nu li-se acordă concedii de odihnă complete, instituirea unei taxe de acces auto pentru salariaţii care vin la serviciu cu maşini personale și încălcarea mai multor prevederi din contractul colectiv de muncă. Protestatarii mai au cerut și demisia directorului general Aurelian Popa, pe motiv că are deschise pe numele său trei dosare penale.

Într-un final, eforturile lor par să fie răsplătite, iar manifestațiile sunt pe cale să se termine. Pentru  a pune capăt protestelor, la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a avut loc o ședință extraordinară a Consiliului de Administrație a Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, în cadrul căreia s-a discutat soluționarea revendicărior formulate de sindicaliști.  Astfel  comisia a decis ca toate cerințele protestatarilor să fie aprobate. Printre altele, a fost luată decizia revenirii la programul de lucru între orele 8-16, în loc de orele 09:00 – 17:00, cum era anterior. Toți angajații din Portul Constanța care vin la serviciu cu mașinile personale nu vor mai plăti nicio taxă de acces în incintă. În ceea ce privește Contractul Colectiv de Muncă care expiră la 1 iulie 2012, comisia a aprobat prelungirea acestuia pe o perioadă de un an. Un alt subiect de discuție a fost în privința bazei sportive ”Portul Constanța”. Ca urmare, reprezentanții sindicatelor din Portul. Constanța vor participa la negocieri privind încheierea unui nou protocol care să vizeze exploatarea de către sindicate a bazei sportive.

Ministerul consideră că în acest moment nu mai există revendicări de natură sindicală care să impună continuarea protestelor în Portul Constanța. Persoanele care încurajează și susțin astfel de acțiuni vor  suporta consecințele legale.

Redactor: Raluca Damian