Reuniune modială

În Statele Unite ale Americii se desfășoară în această perioadă prima reuniune mondială, unde tema principală o constituie schimbările climatice. Programată în intervalul 12 – 14 septembrie, întrunirea are drept scop determinarea liderilor mondiali de a intensifica lupta pentru diminuarea emisiilor cu efect de seră.

Summit-ul privind acțiunile climatice globale găzduit de metropola americană San Francisco a convocat numeroși oficiali de pe întreg cuprinsul Globului pentru a face cunoscute noile măsuri în domeniul energiei regenerabile, automobilelor electrice, izolării termice a clădirilor, reciclării sau diminuării defrișărilor. Statele Unite, cel de-al doilea mare poluator după China, nu își va îndeplini obiectivul propus de fostul lider de la Casa Albă înainte ca Donald Trump să hotărască retragerea din Acordul de la Paris. În același timp, întreg continentul asiatic continuă utilizarea preponderentă a combustibililor fosili.

Delegații sosiți la San Francisco sunt optimiști în pofida opiniei contrare a lui Donald Trump care respinge existența fenomenului schimbărilor climatice. Guvernatorul Californiei, statul pe întiderea căruia este situat orașul gazdă al acestui eveniment, a semnat un angajament potrivit căruia, până în anul 2045, sursele de producție a electricității californiene vor fi în întregime regenerabile. Acesta este cel de-al doilea stat american care îmbrățișează o astfel de decizie, după Hawaii.

”Sper că Franța și Germania își vor mări ambițiile, întrucât toți ar trebui să facem mai mult în această privință.”, a declarat Jerry Brown – Guvernatorul Californiei

Omenirea continuă să elibereze în atmosferă o cantitate mult prea mare de gaze cu efect de sera iar temperaturile pe Terra au crescut deja cu un grad Celsius. Drept urmare, valorile termice pot urca până la 3,2 grade în câțiva zeci de ani, cu efecte negative asupra climei. Această consecință încalcă obiectivul Acordului de la Paris care prevede limitarea la 2 grade Celsius a creșterii medii a temperaturii de pe Glob față de perioada preindustrială.

Redactor: Mihaela Țânțaru