Reuniune europeană a Miniștrilor de Comerț

Reglementarea sistemului comercial multilateral este un obiectiv aflat pe agenda de lucru a Blocului Comunitar. În acest sens, Președinția Bulgară a Consiliului Uniunii Europene a convocat la Sofia, în data de 27 februarie 2018, o reuniune informală a miniștrilor de resort din cele 28 de state membre.

Capitala Bulgariei, Sofia, a reunit, în data de 27 februarie 2018, reprezentanții de vârf ai Ministerelor de Comerț din cele 28 de țări membre ale Blocul Comunitar. Președinția Bulgară a Consiliului Uniunii Europene a organizat o întrunire informală dedicată comerțului, la care au fost prezente figuri de seamă ale acestei ramuri a economiei. Mai exact, Comisarul European pentru Comerț, Directorul General al Organizației Mondiale a Comerțului și Președintele Comisiei pentru Comerț Internațional a Parlamentului European s-au alăturat oficialilor participanți la reuniune. Delegația României a fost condusă de Ștefan- Radu Oprea, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Una dintre temele de dezbatere programate pentru această adunare a vizat activitatea Organizației Mondiale a Comerțului după cea de-a 11-a Conferință Ministeriale din decembrie 2017. Un alt subiect l-a constituit stadiul negocierilor ce urmăresc încheierea de Acorduri de Comerț Liber între Uniunea Europeană și Mexic și Uniunea Europeană și Piața Comună a Sudului, organizație subregională ale cărei țări membre sunt Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay și Venezuela.

Cu această ocazie, România și-a reafirmat susținerea pentru modernizarea reglementărilor necesare climatului actual, care să conducă la un sistem comercial multilateral durabil și credibil. Țara noastră consideră că Uniunea Europeană trebuie să aibă un aport semnificativ în elaborarea standardelor care să dezvolte un comerț deschis de înaltă ținută, ce va fi favorabil cetățenilor și companiilor ”Bătrânului continent”. Noile acorduri încheiate între Uniunea Europeană și Japonia și Uniunea Europeană și Canada au demonstrate acest fapt. Punctele de vedere enunțate au mai fost augmentate și de remarca că tratativele cu partenerii comerciali din America Latină trebuie accelerate.

Redactor: Mihaela Țânțaru