Rețeta succesului i-a adus după gratii

Din cabinetele unde decontau rețete false au ajuns în spatele gratiilor! Trei dintre medicii constănțeni vizați de procurorii DIICOT în dosarul prescripțiilor – fantomă au fost arestați preventiv. Potrivit anchetatorilor, gruparea infracțională care a prejudiciat statul cu peste 9 milioane de lei era formată din cadre medicale, farmaciști, dar și angajați ai Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Alte două persoane, părintre care și adjunctul CJAS Constanța, dr. Mihaela Vrânceanu, sunt cercetate sub control judiciar.

La doar cîteva ore după ce managerul Spitalului Clinic Județean Constanța, dr. Dănuț Căpățînă s-a dezis de medicii implicați într-un nou dosar penal, magistrații constănțeni au decis să-i trimită pe aceștia în spatele gratiilor.

Mirela Boboc – medic psihiatru, Mihaela Mătărîngă – asistent, Alina Dragu – farmacist, Andreea Baciu – medic primar, Eugenia Muja- medic specialist, Elena Dumea – medic şi Niculescu Coseti, şef Serviciu CJAS. Trei medici, doi farmaciști, un angajat de la Casa Județeană de Asigurări și un coordonator al rețelei infracționale de la malul mării. Cea din urmă, Mirela Boboc, o apropiată a soţiei lui Titi Sgârcitu, desemnată să se ocupe de afacerea ilegală de la Constanța.

Împreună au întocmit și decontat mii de rețete false pe numele unor pacienți cu boli fictive, care variau de la simple infecții și pînă la afecțiuni cauzatoare de moarte. Astfel, s-au îmbogățit cu peste 9 milioane de lei de pe urma medicamentelor care tratează cancerul și nu numai.

“Inculpata a desfășurat activități concertate de “atragere la colaborare”, atât a unor medici, care să asigure rețete fictive, cât și a unor funcționari din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și din cadrul CJAS Constanța, care să faciliteze și să accelereze procesul de decontare a acestor prescripții”, se precizează în comunicatul procurorilor DIICOT.

Cele trei cadre medicale care și-au pus semnătura pe rețetele false au ajuns în spatele gratiilor pentru 30 de zile. În acelaşi dosar, instanţa a decis ca directorul adjunct al CJAS, Mihaela Vrînceanu, dar şi Mia Maria Bănăţeanu – asistent şef Nefrologie, să fie cercetate sub control judiciar.

Redactor: Andreea Barbu