Rețelele de socializare interzise copiilor sub 16 ani

Începând cu luna mai, va intra în vigoare, în toate statele Uniunii Europene, noul Regulament privind Protecția Generală a Datelor. Printre altele, acesta le interzice tinerilor sub 16 ani să acceseze, fără consimțământul părinților sau al tutorilor, rețelele sociale și alte website-uri.

Facebook doar cu buletinul devine realitate începând cu luna mai a acestui an, în toată Uniunea Europeană. O lege a Comisiei Europene va obliga părinţii să monitorizeze tot ce fac copiii pe internet. Altfel, tinerii sub 16 ani, nu vor mai avea voie să acceseze, fără consimțământul părinților sau tutorilor, serviciile societății informaționale-ceea ce înseamnă social media și multe alte website-uri.

În articolul nr. 8 din Regulament, se precizează:

„În ceea ce privește oferirea de servicii ale societății informaționale în mod direct unui copil, aceasta va fi legală dacă minorul are cel puțin vârsta de 16 ani. Dacă are sub vârsta de 16 ani, prelucrarea datelor copilului este legală numai dacă și în măsura în care consimțământul respectiv este acordat sau autorizat de titularul răspunderii părintești asupra copilului”.

Legea va intra în vigoare pe 25 mai 2018, în toate statele membre ale Uniunii Europene. Reţelele de socializare sau companiile care nu vor respecta normele pot primi amenzi de până la 20 de milioane de euro.

Redactor: Sondra Sandu