Resuscitarea activității de transplant din România

Activitatea de transplant din România va fi reorganizată cu fonduri de la Uniunea Europeană. Peste 15,6 milioane de euro vor fi utilizate pentru dezvoltarea Registrului naţional în domeniu, actualizarea ghidurilor şi protocoalelor, dar şi pentru sistematizarea şi simplificarea legislaţiei.

Anunțul a fost făcut de Minsterul Sănătății prin intermediul unui comunicat de presă. Documentul informează că Proiectul “Îmbunătăţirea procesului de reglementare în domeniul transplantului”, unul dintre cele şapte depuse în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă, a primit săptămâna aceasta aprobare pentru finanţare.

“În urma acestui proiect, tot domeniul de transplant va fi reformat. Vor fi elaborate politici publice care să ducă la îmbunătăţirea activităţii de transplant, dar şi la asigurarea transparenţei în acest domeniu. Vom începe printr-o analiză care vizează restructurarea tuturor actelor normative care guvernează activitatea de transplant din România, astfel încât să eliminăm redundanţele legislative, elementele din legislaţie care nu mai au legătură cu situaţia existentă. Vom transpune în legislaţia noastră corect şi complet toate directivele europene şi vom reaşeza actele normative prin eliminarea elementelor care conţin contradicţii.”, a declarat ministrul Sorina Pintea, citată în comunicat.

Proiectul se va derula pe parcursul a trei ani. În cadrul programului, va fi dezvoltat Registrul Naţional de Transplant care se va interconecta cu toți actorii implicați în această activitate. Acesta va fi elaborat sub forma unui sistem informatic unic integrat de înregistrare şi colectare date cu caracter personal şi medical a potenţialilor donatori, a celor în moarte cerebrală, a bolnavilor care au ca indicaţie procedura de transplant, precum şi a pacienților care au beneficiat de o astfel de procedură.

Proiectul va mai include inventarierea fiecărei activități și elaborarea unei metodologii de calcul a costurilor generate de aceasta.

De asemenea, vor fi actualizate protocoalele şi ghidurile de practică medicală în acest domeniu, pentru fiecare tip de activitate şi transplant.

Ministerul Sănătății a mai anunțat că urmează să fie elaborat şi Codul transplantului.

Redactor: Mihaela Țânțaru