Restructurări în domeniul bugetar

Se anunță o restructurate a personalului bugetar din ministere și companii de stat. Propunerea vine din partea ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici care s-a arătat nemulțumit de numărul mare de minstere și companii de stat, precum și de numărul mare al angajaților în ministere. Se dorește astfel, o eficientizare a cheltuielilor publice.

”Dacă o companie privată are un surplus sau are o cheltuială care nu se justifică sau poate să facă o eficientizare a activităţii în acea firmă, nu o face? Şi atunci, eu ca ministru de Finanţe, spun aşa: poate ministerul acesta are o structură supradimensionată, poate numărul de ministere este foarte mare, poate numărul de secretari de stat este foarte mare, secretari de stat care aduc după sine şi cabinete de consilieri, cheltuieli în lanţ. Nu e normal că trebuie să le spunem să fie aliniate la situaţia actuală?”, a declarat Eugen Teodorovici, într-un interviu televizat.

Ministrul Finanțelor a mai precizat că dacă aceste măsuri nu sunt luate cât mai rapid vor produce efecte negative pentru ani de zile. Deasemeni, acesta a mai adăugat că sunt și companii care atârnă de ani de zile în mod nejustificat.

“Mă uit în administraţie, cât stă o persoană, dacă stă până la ora 16:00, şi poate face altceva decât ceea ce trebuie să facă. Nu pot să mă uit în ochii electoratului şi să ştiu că în administraţie sunt astfel de situaţii. Îmi pare rău, nu pot să accept astfel de situaţii. ”

Teodorovici a insistat pe faptul că restructurarea personalului bugetar nu se va face pentru că nu ar exista bani de pensii și salarii.

“Nu se va pune în discuție plata obligațiilor, vizavi de partea socială, că este vorba de pensii sau salarii. Nu ai cum să spui că un guvern nu poate să asigure plata acestora. Ele se vor asigura. Nici o factură legată de investiții nu va rămâne fără plata aferentă, indiferent cum se modifică indicatorii macroeconomici”, a mai spus ministrul de Finanțe.

Cu ocazia acestei rectificării bugetare, va fi prezentat un plan de măsuri primului-ministru şi guvernului pentru a fi asumat.

Redactor: Sondra Sandu