”Reporteri fără frontiere”: Raport privind România

Poziția ocupată de România în cadrul Clasamentului mondial realizat, pentru anul 2018, de Organizația ”Reporteri fără frontiere” nu acordă o notă favorabilă libertății presei din țara noastră. ”Frontierele” dezvăluite de acest organism pentru presa din România relevă climatul actual al celei de-a patra puteri în stat.

Organizația ”Reporteri fără frontiere” situează România pe locul 44 în cadrul Clasamentului mondial al libertății presei 2018, urcând două poziții față de clasarea din anul precedent. Capitolul dedicat țării noastre în cadrul acestui raport denotă deficiențele înregistrate de libertatea presei românești. Motivele deteriorării climatului jurnalistic cuprind politizarea excesivă, mecanismele de finanțare corupte, aservirea agendei editoriale intereselor patronatului, infiltrarea unor redacții cu agenți ai serviciilor de informații. Devenită instrument de propagandă politică, activitatea jurnalistică și-a pierdut atributul de putere și de garant al democrației. Libertatea presei a fost agresată în special în cursul perioadelor electorale. Raportul notifică germenii unei cenzuri politice asupra mass-mediei, temeri exemplificate de un proiect de lege care vizează sancționarea oricărei persoane ale cărei afirmații ar denigra România în străinătate și care prevede reintroducerea calomniei în Codul Penal.

”Reporteri fără frontiere” analizează anual situația presei din 180 de țări, semnalând existența unei atitudini tot mai ostile față de jurnaliști și mass-media.

Fondată în 1985, această organizație internațională, cu statut de consultant la Organizația Națiunilor Unite, are drept obiectiv apărarea libertății presei.

Redactor: Mihaela Țânțaru