Remdesivir, remediu pentru COVID-19

Medicamentul experimental antiviral Remdesivir s-a dovedit a fi eficient, în cadrul unui studiu clinic,  în tratarea pacienților infectați cu virusul SARS –CoV-2. Anunțul a fost făcut miercuri la Casa Albă de către dr. Anthony Fauci, epidemiolog şi consilier al preşedintelui Donald Trump.

Dr. Fauci a avertizat că rezultatele studiului supravegheat de agenţia sa, Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, încă trebuie să fie analizate în mod corespunzător, dar şi-a exprimat optimismul că medicamentul ar putea face diferenţa în viteza cu care se vindecă cei infectaţi. Studiul federal indică faptul că medicamentul ar putea reduce timpul de recuperare cu aproximativ o treime.

Studiul clinic a fost realizat în parteneriat cu Institutele americane de sănătate şi laboratorul american Gilead.

Este pentru prima dată când preşedintele Donald Trump şi dr. Anthony Fauci, principalul om de ştiinţă specializat în boli infecţioase din America, sunt de acord asupra unui tratament. Ei au salutat rezultatele promiţătoare ale studiilor efectuate cu Remdesivir şi speră că acesta va reduce numărul de decese care este în continuă creştere.

România va primi 30 de doze pentru tratamentul aplicat bolnavilor cu coronaviroză. Medicamentul, un antiviral conceput pentru Ebola, va fi pus la dispoziția țării noastre de către compania producătoare.

”Într-o primă etapă, compania va pune la dispoziție un număr de 30 de doze de tratament, cu posibilitatea de suplimentare, în funcție de capacitatea de producție a acesteia. România și-a manifestat interesul pentru creșterea numărului de doze și a numărului de centre de tratament.”, a transmis Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

Roxana Stroe, președintele acestei agenții, a precizat că cele 30 de doze vor ajunge la pacienți de la București, Iași și Timișoara.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, profesorul Alexandru Rafila, a anunțat că antiviralul poate ajunge în țara noastră și printr-un studiu clinic desfășurat sub umbrela OMS.

Redactor: Mihaela Țânțaru