Reguli de aur pentru a preveni îmbolnăvirea rinichilor

Mai bine să previi decât să tratezi – este avertismentul medicilor. Cu prilejul Zilei Mondiale a Rinichilor, specialiștii au demarat o campanie de conștientizare a populației asupra bolilor cronice de rinichi la copii si mai ales a modalităților de prevenire.

In 2016 Societatea Internaţională de Nefrologie (ISN) are ca motto: „Act early to prevent it!” – „Acționați din timp, pentru a preveni!”. Asta în condițiile în care boala cronica de rinichi la copii are o prevalenta estimată la aproximativ 18,5-58,3% milioane de cazuri, la nivel mondial. Prevalenta afecțiunilor de rinichi se consideră însă mult mai crescută datorită faptului ca rapoartele sunt incomplete si există țări fără date statistice privitoare la aceasta afectiune, printre care si România.

Bolile de rinichi afecteaza milioane de oameni din intreaga lume, printre care și foarte mulți copii. Prin urmare, este esential sa incurajam si sa facilitam educația, depistarea precoce și un stil de viata sănătos.

Diagnosticata la timp, boala cronică de rinichi poate fi tratată, reducându-se astfel riscul complicațiilor si numărul deceselor cauzate de acestea.

Reporter: Camer Nita ; Imagine: Narcis Verdes