Regizorul Cristian Mungiu, decorat, din nou, de statul francez

Cristian Mungiu va fi decorat de ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, cu însemnele de Cavaler al Ordinului Național Legiunea de Onoare. Acest fapt presupune recunoaşterea din partea preşedintelui Republicii Franceze a serviciile aduse țării lui Voltaire.

Directorul Institutului Cultural Francez, Christophe Gigaudaut, a anunțat vineri seară, la gala de deschidere a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest că regizorul român Cristian Mungiu va fi decorat cu însemnele de Cavaler al Ordinului Naţional Legiunea de Onoare.

“Anul acesta, Franţa are plăcerea şi onoarea de a-l decora pe cel mai bun ambasador franco-român, Cristian Mungiu. Dragă Cristian, ai primit deja oficial Ordinul Cavaler al Artelor şi Literelor acordat de ministerul francez…doamna ambasador a Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, îţi va acorda însemnele de Cavaler al Ordinului Naţional Legiunea de Onoare, ceea ce înseamnă o recunoaştere a preşedintelui Republicii Franceze pentru serviciile aduse Franţei”, a precizat directorul Gigaudaut.

Les Films de Cannes à Bucarest este festivalul care aduce în România, încă din 2010, cele mai importante filme arthouse ale anului şi pe cei mai reputaţi cineaşti. Regizorul Cristian Mungiu este cel care a inițiat festivalul în urmă cu 7 ani, beneficiind de sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux.

Regizorul român a devenit cunoscut în 2007 datorită filmului ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” care a primit Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes – Palme d’Or și a fost nominalizat și la premiile „Globul de Aur”.

În același an, președintele Traian Băsescu, i-a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler  „pentru contribuția sa, pentru că s-a evidențiat ca exponent al tinerei generații de regizori români, și pentru promovarea la nivel mondial a cinematografiei naționale”.

Redactor: Ramona Caba