Regele Mihai I a plecat dintre noi

Zi de doliu național, Regele Mihai I a murit. Casa Regală a României a făcut acest anunţ în urmă cu câteva ore. Mihai I avea 96 de ani și a fost ultimul monarh al României.

Regele Mihai a murit la domiciliul său din Elveția, a anunțat Casa Regală. Decesul a intervenit marți, la ora 13:00. Regele avea 96 de ani, împliniți la 25 octombrie, și de mai bine de un an și jumătate era grav bolnav.

Mihai I s-a născut la 21 octombrie 1921, la Palatul Peleş.

Fiu şi nepot de regi pe linie paternă şi cu origini greceşti din partea mamei, Mihai I a avut o copilărie grea, din cauza scandalurilor din familie, dar şi a contextului în care se afla România.

Moartea bunicului său, regele Ferdinand şi renunţarea la tron a tatălui său, Carol al II-lea, l-a împins la conducerea statului. Într-un context internaţional marcat de începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, Mihai urca pe tron la 18 ani şi 11 luni, înlocuindu-şi tatăl alungat de legionari. România era sub ocupaţie nazistă, puterile regelui fuseseră anulate de Mareşalul Antonescu, aşa că se afla într-o situaţie fără ieşire.

Regele Mihai a schimbat destinul tragic al României şi a smuls-o din mâinile lui Hitler. Data de 23 august 1944 va fi marcată în istoria omenirii pentru totdeauna de monarhul român. Atunci a decis să întoarcă armele împotriva Germaniei naziste, decizie care a dus la scurtarea răzbiului cu câteva luni şi salvarea de sute de mii de vieţi omeneşti.

Paradoxal, acţiunea sa a provocat cea mai neagră perioadă a secolului trecut pentru români şi o tragedie personală pentru Regele Mihai. După război, comuniştii s-au instalat la conducerea ţării pentru aproape jumătate de secol. Mihai I a fost alungat într-un lung şi chinuitor exil.

Ajuns muritor de rând, dar înrudit cu mai toate familii regale europene, a trebuit să ia viaţa de la zero. S-a căsătorit, în primii ani de exil cu Ana de Bourbon, alături de care are cinci fete. S-a angajat ca pilot de încercare pentru a-şi întreţine familia, a înfiinţat o firmă, ba chiar a încercat şi meseria de broker.

În anii ’90, a făcut cale-ntoarsă de pe Aeorportul Otopeni, unde aterizase pentru a pune piciorul pe pământ românesc după 42 de ani. Când, în sfârşit, i s-a permis să vină acasă, în ’92, a scos în stradă un milion de români entuziasmaţi de revenirea sa Romania. Abia în 1997, când Emil Constantinescu era preşedinte, regele şi-a recăpătat dreptul de a fi român.

Regele Mihai I al Romaniei va fi înmormantat la Curtea de Arges.

Redactor: Sondra Sandu