Reformă în sistemul sanitar

Premierul Victor Ponta s-a dus personal la Ministerul Sănătătii pentru a-i comunica ministrului Vasile Cepoi că sistemul sanitar se află în pargul unui colaps. Asta datorită exodului medicilor din toate sectoarele de sănătate, fenomen care ar putea aduce spitalele din România intr-o situatie mai gravă decât cea din 89. Cea mai afectată este, se pare, activitatea serviciului de ambulanță.
Îngrijorat de situația Serviciului de ambulanță este și subsecretarul de stat, Raed Arafat.
O altă măsură menită să îmbunătățească sistemul sanitar este introducerea unor poliţe pentru daune morale, care îi obligă pe medici să ofere despăgubiri pacienților, în cazurile de malpraxis. În prezent, despăgubirile pentru suferinţă pot fi obţinute doar în instanţă, de obicei după ani de procese. Practic, societăţile de asigurare ar putea fi obligate să le propună pacienţilor o înţelegere amiabilă şi abia apoi, dacă aceştia refuză, să se ajungă în instanţă.
Ministerul sănătăţii vrea să oblige asigurătorii să încheie poliţe prin care să fie acordate şi despăgubiri morale.
Sistemul asigurărilor pentru malpraxis funcționează, în țara noastră, de aproape 10 ani, dar potrivit Colegiului Medicilor, daune s-au plătit doar în cinci cazuri.
La nivelul Europei, 97 la sută dintre cazurile de malpraxis se rezolvă pe cale amiabilă şi doar 3 la sută ajung în instanţă. În România nu sunt asigurate toate procedurile medicale astfel că, de exemplu în cazul unui greşeli, la un transplant, pacientul nu poate fi despăgubit.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Raluca Damian