Recuperarea taxei auto

Astăzi a fost ultima zi în care românii au mai putut cere la Fisc restituirea taxei auto. De mâine începând sumele se pot recupera numai în instanță.

În aceste zile a fost forfotă mare la sediile ANAF.  Termenul limită de depunere al cererilor de returnare a taxei auto a fost 31 august. Fiscul a dat până acum înapoi 1,7 miliarde de lei. Proprietarii de mașini care au plătit una dintre fostele taxe auto pentru autovehicule și autoturisme își pot primi la cerere, banii înapoi, până în martie 2019. Titularii nu primesc doar banii pentru taxa auto, ci și dobândă. Taxele auto pot fi recuperate inclusiv dacă proprietarii și-au vândut mașinile între timp.

„Dreptul contribuabililor  de a cere restituirea se naște la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență nr. 52/2017 , indiferent de momentul la care s-a perceput taxa, iar cererile de restituire se depun, sub sancțiunea decăderii, până la data de 31 august 2018”, scrie în actul normativ emis de Executiv.

Dacă cererea depusă este respinsă de Fisc, atunci se poate depune o contestație în 45 de zile. În cazul în care este respinsă și aceasta, atunci poate fi dată în judecată autoritatea fiscală respectivă.

Decizia de restituirea a banilor a venit ca urmare a condamnării României la Curtea Europeană de Justiție pentru impunerea unor taxe auto, sub diferite forme, în mod ilegal. Şoferii nu vor scăpa, însă, netaxaţi. Guvernul pregăteşte o nouă formulă pentru timbrul de mediu.

Redactor: Denisa Albu