Recorduri istorice în agricultură

România a înregistrat în acest an recorduri istorice la nouă culturi agricole, ceea ce arată dimensiunea potenţialului de care dispunem, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la o dezbatere privind satul românesc desfăşurată la Academia Română.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, prezent la o dezbatere privind satul românesc, desfăşurată la Academia Română, s-a arătat foarte încântat de producția agricolă.

“În acest an s-au înregistrat recorduri istorice la nouă culturi care dau dimensiunea, pe de o parte, a potenţialului de care dispunem, a cercetării care a pus în spaţiul cultivării soiuri şi hibrizi valoroşi, dar şi a bravilor fermieri, a bravilor cetăţeni, oameni ai satelor care au rămas legaţi de acest loc şi au reuşit de a lungul vremii să se mobilize din punct de vedere tehnic, să realizeze ceea ce astăzi, cu respect, prezentăm şi cu dorinţa de a ne consacra în acest domeniu. (…) Agricultura rămâne principala sursă pentru satul românesc”, a spus Daea.

Acesta a precizat că “datorită cercetării şi nu numai”, România a realizat în prezent cea mai mare producţie de porumb din istorie, deşi nu a oferit cifre în acest sens.

Acum 27 de ani, când era o producţie de 5.000 de kilograme de grâu la hectar, era sărbătoare naţională, dar acum avem unităţi care realizează 8.000 – 9.000 şi chiar 10.000 de kilograme la hectar.

Ministrul de resort a precizat de nenumărate ori în spaţiul public că “anul 2017 este unul excepţional, fără precedent, cu producţii istorice pe care România nu le-a mai realizat până în prezent”, la grâu, rapiţă, mazăre, orz, orzoiacă şi floarea soarelui, iar la toate acestea, în mod sigur, se vor adăuga recolta de porumb boabe şi încă alte două producţii.

Redactor: Sondra Sandu