Record national, neclintit de 42 de ani

Fostul mare atlet, Ilie Floroiu, a stabilit în 23 iulie 1978 primul dintre cele 2 recorduri naționale ale sale. Joi se împlinesc 42 de ani de când marele sportiv a stabilit recordul național în proba de 5.000 de metri. Zi memorabilă pe care atletul și-o amintește cu plăcere.

Performanța sa stă în continuare în picioare deoarece, niciun alt atlet din România nu a reușit să se apropie de ea, cum, de altfel, este și recordul național de la proba de 10.000 de metri.

Înainte ca Ilie Floroiu să intre în istorie, performanţa naţională de la 5.000 m  i-a aparţinut lui Petrică Lupan, iar cea de la 10.000 m lui Nicolae Mustaţă. În 2017, fostul mare atlet a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Constanţa. În acelaşi an, pe 29 noiembrie, Floroiu şi-a încheiat activitatea ca director al Clubului Sportiv Farul, odată cu ieşirea la pensie. El a devenit consilier pe probleme de sport al primarului Constanței, Decebal Făgădău. Fostul mare atlet are un palmares sportiv de invidiat: 25 de titluri de campion naţional, 21 de medalii de aur la Balcaniadă, 13 recorduri naţionale numai la seniori, dublu campion mondial universitar, participant la două ediţii ale Jocurilor Olimpice din 1976 şi 1980, calitatea de maestru emerit al sportului și distincţii Meritul Sportiv clasa a III-a.

Redactor: Oana Jărloianu