Recifele artificiale amplasate în mare, în dreptul Cazinoului din Constanta, au prins viaţă

Recifele artificiale amplasate în mare, în dreptul Cazinoului din Constanta, au prins viaţă. Milioane de vietăţi marine limpezesc apa mării. Imaginile spectaculoase, surprinse de scafandri, după o lună de la amplasarea recifelor artificiale, demonstrează că dispozitivele au fost acoperite de o varietate de organisme marine, printre care și midiile negre.

Sunt imagini care dau sperante cercetatorilor in biologie acvatica, ca Marea Neagra are un viitor mai limpede si mai putin poluat. Suporturile de polipropilena sunt acoperite intergral cu vietati marine care la randul lor atrag alte organisme subacvatice, formand celebrul lantz trofic.

Scafandrii spun ca toate cele 8 recife sunt in aceeasi stare. Adica, sperantele tuturor care au lucrat la acest proiect, s-au implinit iar lucrurile merg pe calea cea buna. In urma cu mai putin de o luna, o macara plutitoare fixa recifele artificiale de fundul marii. Atunci nu toata lumea era optimista. Nimeni nu prevedea cum se vor comporta corpurile de plastic si daca scoicile isi vor gasi o casa acolo.

Recifele au fost amplasate la 25 m distanță unul față de altul și sunt semnalizate cu o baliză luminoasă, dotată cu un dispozitiv ușor detectabil pe radar. Beneficiile recifelor artificiale nu se vor rezuma doarla mediul marin, ci vor influenta si economia zonei.

Redactor: George Marinescu