Reactorul 2 de la Cernavodă a fost deconectat

O unitate a Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat de la Sistemul Energetic Național. Acest fapt a fost cauzat de apariția unei disfuncționalități la sistemul electric de proces.

Nuclearelectrica anunță că în această dimineață Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național, în urma apariției unei disfuncționalități la un sistem electric clasic de proces, și nu unul nuclear al centralei.

Specialiștii investighează cauzele și urmează să efectueze lucrările necesare de remediere în conformitate cu procedurile aferente industriei nucleare specifice în astfel de situații.

Nu există o legatură cauzală între reducerea de putere a Unității 2 din data de 25 martie 2018 și deconectarea automată a reactorului din această dimineață. Deconectarea automată este realizată prin sisteme de protecție prevăzute în proiect în anumite situații, așadar reprezintă un comportament conservativ și fără impact asupra securității nucleare.

Deconectarea reactorului și lucrările de remediere a sistemului electric de proces nu au un impact advers asupra personalului, populației sau mediului înconjurător, acestea fiind realizate cu respectarea normelor de securitate nucleară și procedurilor aplicabile.

Redactor: Silviu Calotă