Reabilitarea monumentului Tropaeum Traiani de la Adamclisi, sub lupa DNA

De această data, procurorii suspectează atribuirea nelegală a contractului pentru reabilitarea monumentului Tropaeum Traiani de la Adamclisi. Sesizarea a fost făcută de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice.

Patru angajați ai Consiliului Județean Constanța sunt cercetați de DNA într-un nou dosar penal. Este vorba de atribuirea contractului pentru refacerea monumentului de la Adamclisi, ale căror lucrări au fost terminate în anul 2013. Consiliul Județea Constanța a decis să se constitutie parte civilă în dosar pentru recuperarea prejudiciului, în cazul în care justiția va decide că, într-adevăr, au existat încălcări ale legii. În acest caz, CJC ar putea fi obligat să restituie întreaga sumă către Comisia Europeană.

Suspiciuni planează asupra a patru dintre cei cinci membri care au făcut parte din comisia de licitație. În dosar apare numele aceleiași firme inculpate și în dosarul referitor la proiectul derulat la Cetatea Capidava. Totul ar fi ieșit la iveală în urma unui control tematic, privind accesarea fondurilor europene desfășurat de ANAP la nivelul întregii țări.

Valoarea totală a refacerii monumentului de la Adamclisi a fost de aproximativ 18 milioane de lei, din care 5 milioane au reprezentat contribuția Consiliului Județean Constanța.

Reporter: Bogdan Bolojna ; Imagine: Cristian Rizea