Reabilitarea Cazinoului, întârziată de firmele ce contestă licitațiile

Cazinoul din Constanţa, simbol al orașului, continuă să se degradeze, iar autoritățile locale se declară neputincioase. Deși există un proiect de reabilitare pentru monumentul istoric, lucrările nu pot fi demarate întrucât firmele participante la licitații își contestă reciproc ofertele.

Cazinoul Constanța, este un simbol național și un martor al istoriei noastre. Clădirea construită în stil Art Nouveau a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezența Principelui Ferdinand și a fost cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României.

Astăzi, impetuoasa clădire trece prin cea mai sumbră perioadă a existenței sale, fiind într-o stare avansată de degradare. Ultima reparație majoră a fost întreprinsă între anii 1986-1988.

În momentul de față, Cazinoul a fost transferat la Compania Națională de Investiții și există un proiect de 31,6 milioane de lei pentru reabilitarea sa. CNI a ținut să precizeze că situația dezolantă în care se află clădirea, declarată monument istoric de clasa A, se datorează firmelor care vor să câștige licitația pentru preluarea lucrărilor. Acestea își contestă reciproc ofertele, amânând la nesfârșit începerea lucrărilor de reabilitare.

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, a declarat, cu privire la acest aspect:

”La Cazinou suntem la a treia licitație contestată. Vreau doar să aduc în atenție că documentația unui singur ofertant depășește ca volum jumătate de dubiță…Sperăm că anul 2018, an în care se vor împlini 100 de ani de la făurirea României Mari, să însemne și anul în care va fi salvat și acest simbol național.”

Autoritățile locale se declară neputincioase și spun că nu reușesc să găsească o soluție pentru deblocarea situației. Fac apel însă la bunul simț al firmelor care participă la licitația de atribuire a lucrărilor de reabilitare și le cer acestora să înțeleagă cât de prețios este timpul. Cu fiecare minut care trece, clădirea se degradează tot mai mult…

Redactor: Sondra Sandu