Randamentele titlurilor de stat româneşti au scăzut

Randamentele obligaţiunilor se calculează ca raport între preţul titlurilor şi dobânda promisă de acestea. Prin urmare o scădere a randamentelor semnalează scăderea preţurilor, ca urmare a creşterii cererii, dacă dobânda este constantă. Or, dobânda promisă de titlurile de stat româneşti a fost şi ea în scădere.

Titlurile de stat sunt inscrisuri emise de Ministerul de Finante ce se constituie in imprumuturi ale statului in moneda nationala si/sau in valuta de la populatie si persoane juridice. Aceste imprumuturi, cunoscute sub numele de datorie interna a statului sunt folosite in principal pentru finantarea deficitului bugetar (acoperirea diferentei intre veniturile si cheltuielile statului).

Este drept, multe dintre statisticile şi reperele macroeconomice sunt favorabile României şi asta este primul lucru de care ţin seama investitorii, dar condiţiile din economia reală, în care se desfăşoară afacerile, nu sunt foarte prielnice. Avem un nou acord cu FMI, deficitul bugetar este în parametrii propuşi, iar consolidarea fiscală continuă totusi companiile nu fac credite şi nu angajează suficient de mulţi şomeri, ca să se simtă şi la nivelul lor semnele îmbunătăţirii de la nivel macro.

Îmbunătăţirea percepţiei de risc privind România se încadrează într-un fenomen similar la nivel european. S-a înregistrat creşterea încrederii în titlurile de stat (bonduri) europene, la nivel global, cei mai mari investitori ai lumii sporindu-şi proporţia de obligaţiuni europene în portofoliile proprii, în ultimele patru luni. Chiar dacă nu este în zona Euro, şi România beneficiază de percepţia mai bună faţă de întreaga Europă, ca urmare a angajamentul Băncii Centrale Europene, de a cumpăra obligaţiunile de stat ale economiilor cu probleme.