Ramazan Bayram-ul în vremea pandemiei

Peste 100 de mii de musulmani din România sărbătoresc timp de trei zile Ramazan Bayram. Pentru prima dată, moscheele au fost goale.

Moscheea Hunchiar din cartierul vechi al Constanței este inima religioasă a musulmanilor din oraș, unde aceștia se adună la fiecare sărbătoare importantă. Ca niciodată în existența ei, ieri moscheea a fost goală iar credincioșii lui Allah au făcut slujba afară în curte. Îngenunchiați, cu fața către Meca, enoriașii s-au rugat să scape de coronavirus, să aibă pace și fericire iar viața lor să redevină ceea ce a fost. Regulile de distanțare socială au fost respectate cu sfințenie. Ramazan Bayram este o sărbătoare în care familiile se reunesc, anul acesta însă sărbătoarea este altfel.

Dincolo de toate aceste restricții Ramazan Bayramul este o sărbătoare a bucuriei în care gospodinele din comunitatea musulmană prepară dulciuri: baclavale, sarailii și cornulețe. Anul acesta, cei mai mulți le vor lua de la magazin.

Mâncărurile tradiționale ale musulmanilor au dat sărbătorii și o denumire laikă ”SEKER Bayram” adica bayramul dulce care reunește toate familiile musulmanilor. În contextul actual aceștia vor sta departe unii de alții.

Musulmanii speră ca peste 70 de zile, la următoarea sărbătoare importanta Kurban Bayram să poate revenii la viața lor de dinainte cu toate obiceiurile tradiționale.

Redactor: Cristina Niță