Raed Arafat: Bisericile rămân închise după 15 mai

Mult așteptata dată de 15 mai, privind relaxarea restricțiilor impuse prin ordonanțe militare, vine și cu o veste mai puțin plăcută de credincioși: bisericile nu vor fi redeschise.

Secretarul de stat, Raed Arafat, a declarat că bisericile vor fi deschise cel mai devreme în valul 2 de relaxare.

“Bisericile nu vor putea fi deschise din 15 mai. Ştiu că pentru oamenii credincioşi este foarte important, dar nu se vor deschide în primul val. Să vedem din al doilea val şi cu ce măsuri. Dar reprezintă una dintre zonele în care merg bătrâni, persoane vulnerabile. Clar acolo va trebui să se ia unele măsuri. Ştiu că există o deschidere la nivelul Patriarhiei să ia măsuri de distanţare, dar nu poţi să vii cu măsuri de relaxare brusc. Relaxarea va fi graduală. Cu siguranţă se va ajunge şi la deschidere”, a declarat Raed Arafat.

Curtea Constituţională a stabilit miercuri că Guvernul nu poate adopta măsuri de limitare a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi, acest lucru putând fi făcut doar prin lege adoptată în Parlament. De aceea există dileme cu privire la normele legislative în baza cărora vor putea fi interzise în continuare slujbele religioase cu public, după expirarea stării de urgenţă.

Redactor: Daniel Albu