Rabla pentru electrocasnice

Vești bune pentru cei care își doresc să schimbe aparatura electrocasnică. Ministerul Mediului lansează programul ”Rabla pentru electrocasnice”, prin care românii vor primi vouchere pentru a înlocui electrocasnicele vechi. Pentru început, voucherele sunt disponibile pentru frigidere, maşini de spălat şi aparate de aer condiţionat. 

Programul Rabla pentru electrocasnice le va da posibilitatea românilor să scape de aparatele vechi, care consumă foarte mult și să obțină în schimbul lor sume de bani sub forma unor vouchere în bani, pe care să le folosească apoi la cumpărarea unor electrocasnice noi. Bugetul permite înlocuirea a 60.000 de aparate, iar voucherele au valori între 200 și 400 lei.

„Este al doilea program național, pe lângă Rabla pentru autovehicule. Așa să fie de longeviv și programul Rabla pentru electrocasnice. (…) Fiecare dintre noi trebuie să știm că nu putem apela la acest program fără să dăm în schimb un aparat vechi. Prin acest program avem în continuare grijă de mediu, prin înlocuirea unui aparat vechi. Programul Rabla pentru electrocasnice, lansat azi, va avea o viață lungă. Românii își pot alege o ladă frigorifică, o combină frigorifică, o mașină de spălat sau un aparat de aer condiționat”, a declarat, marți, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Potrivit proiectului, finanţarea se acordă sub formă de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++, A+++, din următoarele categorii: maşini de spălat rufe, frigidere, combine frigorifice sau lăzi frigorifice și aparate de aer condiţionat. Valoarea voucherelor, aşa cum a fost anunţată de Ministerul Mediului este de 200 lei pentru înlocuirea maşinii de spălat cu alta care are eficienţa energetică A++ sau 300 lei înlocuirea cu una de categorie A+++.
Se decontează 300 lei pentru înlocuirea aparatului de aer condiţionat cu unul din categoria A+++ sau A++. Voucherele pot fi cumulate iar pentru a le accesa, consumatorii trebuie să predea aparatele electrocasnice vechi. Bugetul total este de peste patru milioane de euro. Pentru a beneficia de finanţare, cei interesați trebuie să acceseze aplicaţia electronică de pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu şi să urmeze paşii de înscriere în program.

Redactor: Oana Jărloianu