Pur sânge arab de Mangalia

Herghelia Mangalia, pepinieră de pur-sânge arabi, aşteaptă în fiecare zi, de la primele ore ale dimineţii şi până seara târziu, turiştii, dar şi localnicii care doresc să viziteze padocurile şi să vadă unii dintre cei mai frumoşi cai din sud estul Europei. Tot aici, cei care vor să pătrundă tainele echitaţiei o pot face alături de profesori bine instruiţi, pe pur sânge arabi.

Herghelia Mangalia a fost inaugurată pe 5 octombrie 1928, iar în prezent, aici sunt găzduiţi 264 pur sânge arabi, dar şi un „lot“ special, de numai nouă exemplare, a căror valoare este „inestimabilă“, armăsarii de prăsilă.

Pur sânge arabul de la Mangalia, cal cu talie destul de mică, este foarte uşor de îngrijit, consumă puţină hrană şi este destul de rezistent. E un cal mic, agreabil, cu un temperament relativ plăcut, clădit special pentru echitaţie şi sporturi ecvestre. În ultimii ani, arabul este căutat şi de proprietarii de pensiuni.

Anul acesta, spre bucuria celor de la Herghelie, un număr record de turişti şi localnici, în special copii, i-au trecut pragul.

Un cal bine îngrijit poate ajunge, de obicei, la 30 de ani de viaţă. Dar recordul de vârsta de la Heghelia Mangalia a fost deținut de Nedjari, armăsarul Regelui Mihai, care a murit la „venerabila“ vârstă de 34 de ani, în 1946. Pur-sânge arabii din Mangalia sunt vedetele incontestabile ale mai multor filme româneşti, turnate şi la malul mării – unul dintre acestea fiind „Mihai Viteazu“, al regretatului Sergiu Nicolaescu. De altfel, regizorul a fost, până la moartea sa, unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai valorii cailor de la Mangalia. Herghelia Mangalia este parte a Regiei Naţionale a Pădurilor, prin Direcţia de Creştere, Exploatare şi Ameliorare a Cabalinelor Bucureşti. La ora actuală, la crescătoria de pur sânge arab de la malul mării se efectuează lucrări de întreţinere şi de pregătire de iernat.

Redactor: Mihaela Dubei-Marin