Protestul din 10 august dezbătut la Bruxelles

Protestul din 10 august a ajuns și la Bruxelles. La începutul lunii octombrie, Parlamentul European va dezbate subiectul în plen. Uniunea este îngrijorată în privința statului de drept în România.

Pe 17 august, liderii Grupului Verzilor din Parlamentul European cereau Comisiei Europene să activeze mecanismul de apărare a statului de drept în cazul României, în contextul protestelor antiguvernamentale violente care au avut loc pe 10 august la Bucureşti. Decizia organizării acestei dezbateri a fost luată joi la Conferinţa Preşedinţilor, din care fac parte liderii grupurilor politice din Parlamentul European. Dezbaterea ar urma să aibă loc la 1 octombrie, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg din 1-4 octombrie.

“Folosirea violenţei de către forţele de ordine române împotriva protestatarilor paşnici este inacceptabilă. Suntem alături de toţi românii în lupta împotriva corupţiei…. Membrii Parlamentului European trebuie să arate că sunt de partea poporului român şi că apără valorile europene precum democraţia, statul de drept şi dreptul la libertatea discursului.”, a declarat preşedintele Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană din PE, Philippe Lamberts

În mod normal, la astfel de întâlniri este invitat premierul țării, dar agenda și confirmările se fac înaintea dezbaterii plenare. Nu se știe dacă se va adopta și o rezoluție după dezbatere.

“Detaliile dezbaterii urmează a fi stabilite la următoarea conferință a președinților de grupuri parlamentare pe 13 septembrie. Cel mai important este ceea ce va avea de spus Comisia Europeană în dezbatere despre statul de drept din România, deoarece Comisia Europeană este gardianul tratatelor europene și poate oferi o evaluare obiectivă.”, a declarat Siegfried Mureșan, Europarlamentar.

Conform procurorilor militari de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, până în prezent, 770 de plângeri au fost depuse împotriva jandarmilor care au intervenit la protestul din 10 august 2018.

Redactor: Denisa Albu