Protestele de la CNAPMC au culminat în această dimineață (UPDATE)

Peste 300 de protestatari au manifestat zgomotos, luni dimineaţă, în faţa sediului Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime. Ei cer demisia conducerii instituţiei, pe care o acuză de încălcarea Contractului Colectiv de Muncă. Nemulţumirile pleacă de la faptul că salariaţii vor fi obligaţi să plătească o taxă anuală de 200 de lei pentru a putea veni la muncă cu autoturismele personale. Pe lângă taxa de acces în port, sindicaliştii mai acuză nerespectarea dreptului angajatului la concediu de odihnă, neconsultarea sindicatelor cu privire la modificarea regulamentului intern şi neplata celui de-al treisprezecelea salariu pe anul 2011.

Directorul instituției a fost nevoit luni dimineață să apeleze la polițiști pentru a-și părăsi mașina și a intra în siguranță în clădire.

Angajații de pe platforma portuară sustin ca vor protesta până când directorul va fi demis. Demersul lor este susținut și de preşedintele PDL Constanţa, Gigi Chiru, care a cerut inclusiv la Bucureşti demiterea directorului general, Aurelian Andrei Popa. El s-a deplasat în fața CNAPMC, pentru a fi alături de protestatari.

De aceeasi părere este și primarul orașului Năvodari, Nicolae Matei, care spune că directorul APMC a blocat o investiție de 150 de milioane de euro care ar fi trebuit făcută la Năvodari.

Nicolae Matei s-a adresat atât directorului CNAPMC, dar și reprezentanților ministerului transporturilor, iar ca urmare a nerezolvării situației, se va adresa și primului ministru. În ultima instanță, primarul va alege calea instanței de judecată., dacă nu va primi niciun răspuns favorabil.

Pe lângă managementul defectuos al conducerii Administraţiei Porturilor Maritime, primarul Nicolae Matei acuză şi tarifele exorbitante practicate în portul Constanţa. Acesta susţine că a fost nevoit să renunţe la o afacere pe care a deținut-o în urmă cu ceva ani, din cauza taxelor foarte mari.

Reporter: Alexandra Uveghes ; Imagine: Matei Ghioc