Proteste fără precedent

Condițiile inumane de detenție i-au împins pe deținuții din toate penitenciarele țării să recurgă la proteste fără precedent. Sătui de viermii din mâncare și de supraaglomerarea din celule, în condițiile în care trebuie să aibă energie pentru a executa muncile de teren, persoanele private de libertate își caută dreptatea.

În ultimele zile sute de deținuți din mai multe penitenciare au rupt tăcerea din spatele gratiilor și au început să protesteze. Spun că nu mai pot îndura condițiile precare din celule, cum ar fi supraaglomerarea, lipsa serviciilor medicale precum și focarele de infecție cu care se confruntă pe temperaturile caniculare.

Vocea bărbatului din duba de poliție, nu este singulară. Mii de persoane private de libertate povestesc ororile la care sunt condamnați, în spatele gratiilor. Așa se face că. până miercuri, 13 iulie, ora 11.00, la Penitenciarul Botoșani, deținuții au lovit gratiile în semn de protest, iar la Vaslui au prins momentul și au strigat în gura mare că au nevoie de ajutor, de acolo, din spatele gratiilor. În plus, în mai multe închisori din țară, deținuții refuză să se mai alimenteze. 480 de deținuți  au refuzat hrana, la Penitenciarul Iași, 43 la Botoșani, 81 la Miercurea Ciuc, iar numărul crește de la o zi la alta.

La Penitenciarul Poarta Albă nu au existat manifestări violente, însă 50 de deținuți refuză să se mai hrănească.

Rudele celor care stau în spatele gratiilor au ajuns la capătul răbdarii și spun că până și câinii sunt tratați mai bine decât apropiații lor.

Situația fără precedent a fost semnalată încă de acum câteva luni  și fostul edil al orașului Năvodari, Nicolae Matei.

Fostul primar al orașului Năvodari se află, în continuare, la Penitenciarul de la Poarta Albă, unde suportă cu stoicism tratamente inumate.

Redactor: Cerasela Videanu