Proteste anti SOPA si PIPA

Mai multe comunități din lumea virtuală s-au unit împotriva proiectelor de lege anti-piraterie, SOPA (Stop Online Piracy Act ) și PIPA(Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act).

Aceste proiecte doresc să combată pirateria și se concentrează pe măsurile împotriva site-urilor străine. De asemenea, proiectele presupun servicii contra cost, cum ar fi PayPal. Autoritatile  vor cere companiilor americane care fac reclamă online, să nu mai colaboreze cu site-uri străine care sunt descoperite că derulează activități încriminate. La fel, amândouă proiectele (în forma actuală) cer providerilor de internet să folosească DNS blocking pentru împiedicarea utilizatorilor să vizualizeze anumite site-uri.

Mai multe site-uri ca Wikipedia (versiunea engleza) și motorul de căutare Google, alte site-uri precum Craiglist, Flickr Yahoo, The Huffington Post, WordPress etc au afișat bannere de protest.

Dincolo de lumea virtuală, au avut proteste și pe străzile New-York-ului, un eveniment similar avand loc la San Francisco. Reprezentanții mai multor companii, bloggeri și alți internauți s-au alăturat protestelor.

Rezultatele acestor proteste nu au intarziat sa apara, Lamar Smith, principalul activist in acest proiect, a declarat ca momentan va retrage aceasta ordonanta pana cand va exista o aprobare mai mare a acestuia.

“Trebuie sa revizuim abordarea asupra acestei probleme a hotilor straini care fura si apoi vand inventiile si produsele americane. Problema pirateriei online este prea mare pentru a fi ignorata“, a mai spus Smith

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.