Protest în turism

Hotelurile de pe litoral vor avea camere speciale pentru carantina turiștilor bolnavi de coronavirus. Este anunțul făcut astăzi de patronate, în lipsa măsurilor sanitare clare pe care le tot așteapta de la guvernanți.

Deasemenea, cresc tensiunile în turismul estival la malul mării și nu doar patronii sunt exasperati: astăzi au protestat în stradă mai mulți salariati sezonieri din stațiunea Mamaia, cerând autorităților să redeschidă sezonul estival ca să-și primească locurile de muncă înapoi. Protestul mut al cameristelor și lucrătorilor din hoteluri vine la capătul a două luni de șomaj neplătite. Pe litoral munca sezonieră începe în luna aprilie, și de atunci oamenii nu au primit nimic nici de la stat și nici de la patroni.

De celalată parte, angajatorii lor îi cheamă pe guvernanți la masa de negocieri să stabilească împreună cum va fi vacanța de vară la malul mării. Puținele măsuri sanitare anunțate de Guvern nemulțumesc pe toată lumea.

Patronii din turismul românesc se simt dezavantajați total în competiție cu celelalte țări. Bulgaria, Grecia, Turcia și Italia au anunțat date clare când vor putea să-și primească turiștii, iar economia lor începe să se dezmorțească. Lipsa oricărui anunț despre turism a cabinetului Orban le dă frisoane reci patronilor din stațiuni: angajații români deja își fac bagajele să plece către țările europene care cer forță de muncă.

Marile semne de întrebare rămân în continuare legate de reglementările de securitate sanitară. Nici până acum Guvernul nu a stabilit ce face un hotelier dacă i se îmbolnăvește un turist din cauza coronavirsului. Patronii din Mamaia și-au făcut planuri de capul lor, cam cum s-au priceput.

Federația Patronatelor din Turism anunță că sunt 400.000 de șomeri în acest moment și așteaptă soluții concrete de la autorități care să ducă la relansarea industriei de profil.

Reporter: Cristina Niță ; Imagine: Ionuț Constantin