Protest de amploare al medicilor de familie

Peste o mie de cadre medicale, susținute și de pacienți, s-au reunit, astăzi, în capitală. Primul ministru, Mihai Tudose, i-a invitat la discuții.

Medicii de familie din toată țara, susținuți și de pacienți, vor să atragă atenția clasei politice asupra problemelor cu care se confruntă și să explice în același timp că reprezintă o categorie de medici care asigură 70% din serviciile medicale. În acest moment sunt tratați cu o neglijență și un dispreț maxim – așa cum a declarat Anca Deleanu, președintele Societății de Medici de Familie din Iași.

Din acest motiv, peste 1000 de cadre sanitare erau prezente la ora 11,00  în Piața Victoriei din capitală, unde militau pentru: echitate în sănătate, îngrijiri centrate pe pacient, o comunitate sănătoasă, precum și pentru stoparea birocrației,  a comercializării și fragmentării îngrijirilor. La ora 12,00, aceștia au fost invitați la discuții cu reprezentanții Guvernului.  Medicii de familie, au format coaliția ”Solidari pentru Sănătate” împreună cu nouă organizații nonguvernamentale de pacienți. Aceștia cer, printre altele, recunoașterea importanței muncii medicului de familie în sistemul public de sănătate și, în consecință, cer mărirea procentului alocat medicinei de familie. Situația acuală este delicată și impune schimbări imediate. Anul trecut s-a remarcat o scădere considerabilă a numărului cabinetelor, 600 de localități fiind private de un medic de familie.

Urmările depopulării cabinetelor de medicină de familie se vor vedea în primul rând în mediul rural, unde există doar 9% din spitalele țării.

Redactor: Sondra Sandu