Protest al crescătorilor de animale

Pentru că nu au fost respectate clauzele contractuale, zeci de crescători de animale din Mihail Kogălniceanu au început astăzi o acțiune de proste în fața unei fabrici de lacatate din comună. Oamenii susțin că nu li s-au dat banii pe laptele deja furnizat iar peste noapte, reprezentanții societății au renunțat la contracte fără a avea o hotărâre juridică. Fermierii nu găsesc nicio soluție iar de la o zi la alta se văd nevoiți să arunce tot laptele.

În luna mai, zeci de fermieri din localitățile Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu și Ovidiu, au încheiat contracte de furnizare a laptelui provenit de la capre și oi, cu o societate de lactate. Totul părea perfect mai ales că societatea se află pe raza comunei Mihail Kogălniceanu și le era ușor să-l furnizeze. Așteptările însă nu au coincis cu realitatea. Oamenii susțin că nu și-au primit banii pe laptele deja furnizat iar peste noapte, contractorii nu le-au mai primit marfa și nici n-au primit vreo explicație.

Fermierii au încheiat contracte cu firma în luna mai dar, se pare că, nu au fost respectate. Activitatea de preluare a laptelui a fost sistată brusc deși nicio instanță nu a dat o asemenea hotărâre.

Pe zi ce trece, fermierii sunt nevoiți să arunce zeci de litri de lapte care se strică pentru că nu-l primește nimeni. Astfel, oamenii muncesc din greu și pierd bani.

Crescătorii de animale nu exclud varianta demarării unei acțiuni în instanță pentru a-și recupera banii pe marfa și munca depusă.

Soluții în momentul de față nu se întrevăd, iar găsirea unui nou colector pentru lapte este dificilă mai ales că, în prezent, există, contracte în desfășurare. Pentru a afla punctul de vedere al firmei de lactate am contactat un reprezentant local însă a refuzat să discute cu echipa Litoral TV. Motivul invocat: numai cineva din conducerea firmei poate exprima o poziție oficială.

Reporter: Ana-Maria Stancu ; Imagine: George Dima