Proiectul Roșia Montană a fost respins

rosia montanaRaportul privind Roșia Montană care propunea respingerea proiectului de lege inițiat de Guvern a primit aviz favorabil, cu 17 voturi pentru și două abțineri. În acest raport, parlamentarii propun desecretizarea licenței de exploatare prin care se poate afla cine a facut presiuni pentru a transfera licența cu titlu gratuit de Minvest Deva, detinătorul de drept, către Compania Roșia Montană. Totodată, parlamentarii recomandă crearea unei noi legi – cadru pentru exploatările aurifere.

–      Comisia consideră că Proiectul de lege supus examinării nu acoperă în mod satisfăcător toate cerințele complexe privind cadrul desfășurării activității de exploatare a resurselor minerale în România și, în consecință, propune respingerea acestuia.

–      Comisia atrage atenția asupra unor posibile încălcări ale legislației în vigoare pe parcursul derularii proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană. De aceea, Comisia va înainta prezentul raport autorităților competente cu scopul asigurării legalității integrale a proiectului Roșia Montana și investigării, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale.

–      Comisia recomandă desecretizarea licenței și a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai puțin a hărților și a documentelor referitoare la zăcământ).

Înainte de întrunirea Comisiei parlamentare de analiză, președintele PNL, Crin Antonescu a declarat că raportul Comisiei Roşia Montană va fi unul de respingere. Întrebat care va fi următorul pas în caz de respingere, premierul Victor Ponta a spus, trebuie făcută Legea cadru.

Redactor: Raluca Damian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.