Proiectul de restaurare al cetății Capidava rămâne blocat în urma anchetei DNA

Executivul Consiliului Județean Constanța nu mai dă nicio șansă proiectului care ar fi trebuit terminat în luna iunie, astfel că există posibilitatea ca toți banii europeni accesați să fie returnați. Tocmai de aceea, Consiliul Județean a mărit suma pentru care se constituite parte civilă în dosar, la 38 de milioane de lei.

Proiectul Cetății Capidava are șanse mari să nu fie finalizat. O anchetă a DNA, începută la finele anului trecut, a blocat proiectul pentru că există bănuieli conform cărora firma contractantă ar fi fost favorizată de comisia de evaluare din care au făcut parte mai mulți angajați ai Consiliului Județean Constanța.

Proiectul a fost blocat după ce administratorul firmei ce se ocupa de reabilitarea cetății a fost arestat preventiv. În acest moment, Consiliul Județean a preluat șantierul urmând să-l conserve până ce se va organiza o nouă licitație, astfel încât lucrările să poată continua. Numai că, în aceste condiții, termenul de finalizare nu va putea fi respectat, iar banii folosiți în proiect vor trebui înapoiați Uniunii Europene. Singurii care s-au mai aflat pe șantierul de la Capidava în acest început de an au fost angajații Consiliului Județean, care au inventariat materialele și stadiul lucrării.

Valoarea totală a proiectului este de 74 de milioane de lei. În vizorul DNA se află și trei angajați ai Consiliului Județean care, conform procurorilor, l-ar fi ajutat pe Gheorghe Dima, administratorul societății care ar fi adjudecat fraudulos licitația.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea