Proiecție de gală la Constanța

Turneul național „Maria – Inima României“ a început la Constanța! Filmul documentar „Maria – Inima României“ a fost prezentat seara trecută la malul mării în debutul unui periplu național ce include și orașe precum Alba Iulia, Timișoara și Sinaia.

Evenimentul a avut loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“ din Constanța.

Orașul de la Marea Neagră nu a fost ales întâmplător pentru debutul turneului. S-a avut în vedere atașamentul profund al Reginei Maria față de litoralul Mării Negre. Trebuie amintit că aici, la Constanța, în iunie 1914, a avut loc ultima vizită a țarului Nicolae al II-lea al Rusiei și a familiei sale, această fiind ultima vizită a Romanovilor în afara Imperiului Țarist, înainte de execuția lor din iulie 1918. Mai mult decât atât, puțini cunosc faptul că, în 1926, la Castelul Reginei de la Mamaia a venit în vizită, pe când era doar un copil, actualul prinț consort al Marii Britanii, prinţul Filip, duce de Edinburgh.

Proiecția de la Constanța a documentarului, în versiunea originală a regizorului, Trevor Poots, a fost realizată cu sprijinul Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius“.

Filmul prezintă imagini unice de dinaintea Primului Război Mondial, obţinute în 2017 de la Arhivele de Stat ale Rusiei, precum şi de la Arhivele Naţionale ale României şi Germaniei. Sunt surprinse imagini de la vizita Familiei Regale a Rusiei în iunie 1914 la Constanţa, când existau zvonuri despre posibila uniune prin mariaj a celor două familii regale. Filmări vest-europene, din toamna anului 1916, prezintă ruinele faimosului Cazino din Constanţa, bombardat de avioane nemţeşti.

Potrivit organizatorilor, filmul a fost vizionat până acum de peste cinci milioane de spectatori, în special în România, dar şi în Statele Unite, Europa şi Orientul Mijlociu.

Reporter: Sondra Sandu ; Imagine: George Dima