Proiect unic în Europa adus la Constanța

Începând cu sezonul estival 2018, Plaja 3 Papuci din Constanţa va deveni prima plajă din Europa amenajată pentru persoanele cu dizabilităţi.

Proiectul, unic în Europa, iniţiat de psihologul constănțean Adrian Gemănaru, este inspirat după cele existente în Statele Unite. O suprafaţă de 22.000 de metri pătraţi de plajă este pusă la dispoziție pentru  Parcul Terapeutic „Plaja Dizabilităţi”. Parcul va cuprinde zone de șezlonguri, zone de cearșafuri, spații pentru terapie prin sport și muzică, scenă pentru evenimente, zonă de stimulare auditivă, vizuală și tactilă. Vor fi amenajate și vestiare, duşuri, toalete, cort de prim-ajutor, alee senzorială și rampe de acces.

Centrul Psihologic “Marea Neagră”, organizatorul proiectului în valoare de 100.000 de Euro , a amenajat deja primele zone, din cele 16 disponibile, conform schiţei de organizare, astfel:

  • Pictură pe sticlă. Direct pe plajă, va fi amplasat un panou vertical de sticlă, care va putea fi pictat de 8 copii în acelaşi timp, prin diferite metode: cu pensula, buretele sau chiar cu degetele.
  • Pădurea de bambus. Va fi instalat un instrument muzical gigant, cu o suprafaţă de peste 20 mp. Este o adevarată pădure de bambus, prin intermediul căreia copiii îşi vor putea crea propriile melodii doar prin lovirea beţelor de bambus.
  • Cascadă pe plajă. Va fi instalată pe plajă o cascadă în mărime naturală, iar copiii vor avea sarcina de a găsi cele mai bune soluţii pentru ca apa să reuşească să treacă peste toate obstacolele naturale.
  • Curcubeul. Perdele colorate din texturi diferite vor fi dispuse în zona de stimulare tactilă.

Pentru vara 2018, se estimează că un număr de peste 200.000 de persoane cu dizabilitati, şi însoţitori ai acestora, vor veni să se bucure de zona specială pentru relaxare. Cel puțin 200 de voluntari din 10 ţări vor asigura buna desfăşurare a evenimentelor pe timpul sezonului estival. Intrarea pe acest sector de plajă va fi liberă iar accesul la facilităţile oferite de organizatori, gratuit.

Turiştii dornici să ofere o mână de ajutor persoanelor aflate în plin proces de recuperare, sunt, de asemenea, bineveniți.

Reporter: Ramona-Mary Manea ; Imagine: Adrian Florea