Proiect de integrare al tinerilor în câmpul muncii

În aceste zile la Constanța vor fi prezenți 24 de tineri din 8 culturi europene diferite care vor studia problematici cu privire la investițiile în domeniul social, în cadrul proiectului intitulat „Social Entrepreneurship in Erasmus+”.

Tinerii vin din Polonia, Italia, Portugalia, Bulgaria, Grecia, Franța, Spania și România. Ei vor învăța de la traineri, prin intermediul activităților și sesiunilor deschise, ce instrumente să folosească și cum să-și dezvolte abilitățile și cunoștințele, pentru a facilita și contribui la dezvoltarea afacerilor sau proiectelor sociale. Vizați sunt în special tinerii care nu au un loc de muncă, sunt șomeri sau care nu urmează niciun program educațional sau de formare.

România s-a plasat în anul 2017 pe locul 5 în Uniunea Europeană în ceea ce privește proporţia tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, aflați în categoria NEET (Not in Education, Employment or Training), cu un procent de 19,3%.

În fruntea clasamentului se află:

Italia cu – 25,7%,

Cipru  – 22,7%,

Grecia  – 21,4%

Croaţia cu -20,2%,

Bulgaria cu-18,6%

procentaj ce o plasează imediat după țara noastră.

Proiectul își propune să contribuie la reducerea șomajului în rândul tinerilor cu oportunități reduse prin rezolvarea problemelor comunității. Pentru a înțelege mai bine fenomenul antreprenoriatului social, grupul de lucru va vizita centrul vechi și vor desfășura o activitate în cadrul Intelect Parc, în incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Până în prezent, peste 150 de tineri au ajuns la Constanța, ca participanți în programele Erasmus+.

Redactor: Sondra Sandu