Programul Prima Casă devine Noua Casă

Guvernul a anunțat demararea în scurt timp a programului Noua Casă, care va continua în bună măsură spiritul programului Prima Casă, dar care aduce noi facilități în schema de finanțare-garantare oferită de stat.

Potrivit proiectului, noul program va putea fi accesat de cei care nu dețin singuri sau împreună cu soția o locuință sau care au una mai mica de 50 de mp.

Un alt efect direct al programului va fi stimularea pieţei construcţiilor şi a tuturor sectoarelor conexe, care contribuie la un stil de viaţă adaptat realităţilor actuale. De asemenea, beneficiarii programului pot efectua rambursarea anticipată parţială sau integrală, fără a  se  percepe comision de rambursare anticipată. Începând cu anul 2009 a fost implementat programul ,,Prima casă”, aprobat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.60/2009. Acesta a suferit mai multe ajustări în decursul timpului. Plafonul total de garantare aprobat pentru acordarea de garanții în cadrul programului ,,Prima casă” în anul 2020 este de 2.000 milioane lei, din care s-a alocat către instituțiile de credit un plafon de garantare în valoare de 1.980.000.000 lei din care, până în prezent s-a consumat circa 417 de milioane lei, ceea ce reprezintă procentual aproximativ 23% din valoarea plafonului alocat pentru anul 2020.

Redactor: Oana Jărloianu