Programul funeraliilor Regelui Mihai

Programul funeraliilor Regelui Mihai, a fost actualizat de Casa Regală. Slujba de îngropare a Regelui Mihai I, ce va avea loc în Noua Catedrală de la Curtea de Argeş se va desfășura la o oră ce urmează a fi anunțată.

Casa Regală a României a actualizat programul funeraliilor organizate pentru Regele Mihai I.

În ziua de miercuri, 13 decembrie, la ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu maşina la Castelul Peleş.

La ora 14.00, corpul neînsufleţit al Regelui va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş. Programul vizitei oficialităţilor pentru a transmite condoleanţe este de la ora 14:00 la ora 18:00. Apoi, corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal, unde va ajunge la ora 20.30.

Toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Majestăţii Sale vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal, miercuri între ora 21.00 şi ora 24.00; joi și vineri, între orele 08.00 şi 22.00.

În ziua de sâmbătă, 16 decembrie,  la ora 10.30, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. La ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. La ora 11.15, sicriul va fi urcat pe un afet de tun și se va forma un cortegiu funerar. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. De la ora 12.30, la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. La ora 14.00, cortegiul se va deplasa spre Gara Regală Băneasa.  Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Trenul va ajunge la Gara din Curtea de Argeş, iar sicriul va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală. Slujba de îngropare a Regelui Mihai I, ce va avea loc în Noua Catedrală de la Curtea de Argeş, se va desfășura la o oră ce urmează a fi anunțată. Ceremonia va fi privată, în prezenţa Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine, prezenţi la eveniment. Publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în parcul Arhiepiscopiei de Argeş.

Cărţi de condoleanţe sunt deschise, la Castelul Peleş, la Palatul Regal de pe Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziţia publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

Redactor: Robert Tănasă