Programul de iarnă 2017-2018 în domeniul energetic

Potrivit Ministrului Energiei, Toma Petcu, România este pregătită pentru sezonul rece din acest an. Stocurile de combustibili pentru iarnă depășesc necesarul estimat.

În 2017, Guvernul a început mai devreme pregătirile pentru sezonul rece. Acesta a aprobat, în data de 11 octombrie, Programul de iarnă în domeniul energetic propus de Ministerul Energiei, document ce are aplicabilitate în perioada 15 noiembrie 2017 – 31 martie 2018.

Prezent la Conferința Focus Energetic, Ministrul Energiei, Toma Petcu, a precizat:

”Am luat în calcul în elaborarea programului de iarnă inclusiv scenarii pesimiste, cu vreme rea şi creşteri de consumuri, atât la gaze naturale, cât şi la energie electrică. De aceea, prin acest program am majorat cantităţile ce trebuie stocate – apă în lacurile de acumulare, gaze, cărbune. În toate cazurile, stocurile de combustibili pentru iarnă sunt mai mari decât necesarul estimat, unele fiind chiar duble”.

Guvernul a asigurat, în acest an, un stoc de gaze naturale majorat cu 1,6%, deși consumul s-a redus pe fondul dispariției unor mari consumatori. Ministrul a precizat că România dispune de cantități suficiente de gaze naturale din producția curentă și din stocuri, care să acopere consumul în condiții normale de iarnă. În situația creșterii consumului de gaze naturale cauzată de apariția perioadelor foarte geroase, România va importa, ca și în alți ani, furnizorii interni având încheiate, deja, contracte cu exportatorii.

Ministrul a mai precizat:

”Cu toate astea, e important de spus că România este ţara cu cea mai scăzută dependenţă de importuri din Regiune şi îşi poate asigura singură aproape întreg consumul”.

În ceea ce privește energia electrică, s-au stabilit, de asemenea, stocuri mai mari de apă, cărbune, uraniu, gaze și păcură față de iarna anului precedent. Stocurile duble de cărbune din centrale constituie o altă modificare față de situația anului 2016.

Petcu a tras un semnal de alarmă asupra faptului că sistemul energetic, din ultimii ani, a fost grav afectat de lipsa investițiilor, afirmând că acestea vor deveni o prioritate pentru ministerul pe care îl coordonează.

Redactor: Mihaela Țânțaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.