Programul ”Casa Verde Fotovoltaice”

Din 9 septembrie, orice român va putea deveni producător de energie electrică! Care sunt criteriile care vă pot aduce în postura de propriu furnizor al acestei utilități iar surplusul să-l livrați în sistemul energetic național sau mai bine spus cum să deveniți prosumator?

Condițiile sunt prevăzute în noul program „Casa Verde” pentru instalarea de sisteme fotovoltaice al cărui contract de finanțare a fost parafat în data de 26 august de către preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu, Cornel Brezuică, şi vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Daniel Suciu. Anunțul a fost făcut de Grațiela-Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice.

Scopul programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Aproximativ 33.000 de unități locative vor putea beneficia de resurse financiare alocate din bugetul de 656 de milioane de lei prevăzut pentru programul “Casa Verde – fotovoltaice”. Suma este constituită din 536 de milioane de lei obținute prin Programul Operaţional Regional şi 120 de milioane de lei, distribuite de Administraţia Fondului de Mediu.

Pentru a beneficia de finanţare în cadrul programului, persoana fizică trebuie să respecte criteriile de eligibilitate ale solicitantului, ale proiectului şi cerinţele tehnice ale componentelor sistemului de panouri fotovoltaice. Doritorii trebuie să prezinte documentele necesare pentru înscriere, care se regăsesc în Ghidul de finanţare disponibil pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu. Dosarele de finanţare pentru noul program se vor depune exclusiv electronic.

În România, numărul persoanelor fizice care îşi asigură consumul de energie electrică din producţie proprie şi livrează excesul în reţea este de aproximativ 70 de prosumatori. Informația a fost furnizată la sfârșitul lunii mai de către Gabriela Munteanu, şef serviciu reglementări tehnice în cadrul Autorității Naţionale de Reglementare în Energie.

“Prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice.”, se prevede în  reglementările Autorității Naţionale de Reglementare în Energie.

La solicitarea prosumatorilor, tariful aplicat trebuie să fie egal cu prețul mediu ponderat înregistrat în piață pentru ziua următoare în  anul anterior. Prosumatorii sunt scutiţi de la plata certificatelor verzi pentru energia produsă şi utilizată pentru consumul propriu final.

Redactor: Mihaela Țânțaru