Programe dedicate copiilor cu autism

Autismul nu este un handicap ci doar un alt mod de a vedea viața. Centrul de Zi pentru Copii cu Autism din Constanţa asigură terapie gratuită copiilor. Centrul poate primi până la 60 de copii, iar în prezent există 45 de beneficiari.

Peste 300 de copii din județul Constanța sunt diagnosticați cu tulburări din spectrul autist. 45 dintre aceștia au norocul să beneficieze de terapie gratuită în cadrul Centrului de Zi pentru Copii cu Autism ”Orizont”  din Constanţa, acesta fiind singurul care funcționează cu fonduri publice la nivelul județului Constanța.

Cauzele autismului nu sunt încă înțelese complet, dar se crede că tulburările sunt cauzate de unele deficienței genetice, ale unor interacțiuni între gene sau mutații rare cu efecte majore.

Potrivit specialiștilor, implicara emoțională este mare în lucrul cu acești copii.

În cadrul centrului, specialiștii fac ore de terapie cu micuții. Aceste terapii se desfășoară într-un grup mic, în care lucrează opt copii și trei specialiști pe sesiunea de lucru.

Aici, copiii învață să își însușească anumite comportamente, gesturi și activități și le sunt înlăturate cele specifice bolii. Autismul este o tulburare de dezvoltare extrem de severă. Copiii care suferă de această maladie nu răspund la afecţiunea părinţilor, trăiesc inert şi învaţă din automatisme. De precizat este și faptul că Centrul de Zi pentru Copii cu Autism ”Orizont” din Constanța face parte din proiectul “Constanţa prin ochii autismului”, proiect realizat de câțiva tineri din Constanța.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea