Program pentru integrarea rromilor la Cernavodă

Consilierii locali din Cernavodă au aprobat în cadrul ultimei ședințe de consiliu proiectul de hotărâre referitor la constituirea grupului de lucru local pentru îmbunătățirea situației rromilor. Formarea acestei comisii la nivel local are ca scop ajutorarea familiilor de rromi, reintegrarea în învățământ a copiilor de etnie romă și înscrierea acestora la medici de familie.

Această comisie este formată din consilieri locali, reprezentanți ai unităților de învățământ, ai spitalului orășenesc și nu în ultimul rând reprezentanți ai etniei rome.  Membrii acesteia s-au întâlnit de mai multe ori în ultima perioadă și au discutat despre planul local de acţiune privind aplicarea Strategiei Naţionale pentru Îmbunătăţirea Situaţiei Romilor .Acesta cuprinde mai multe puncte precum identificarea persoanelor de etnie romă care nu sunt înregistrate în evidenţa niciunui medic de familie și includerea lor în sistemul asigurărilor de sănătate.

Cernavodenii au primit destul de sceptici vestea că familiile de rromi vor fi ajutate.

În cadrul acestui program s-a luat în calcul și derularea unor activităţi de identificare a persoanelor rome care nu posedă certificate de naştere, acte de identitate ori stare civilă. Grupul de lucru local pentru îmbunătățirea situației rromilor și-a propus să demareze în scurt timp și acțiuni de reintegrare în învățământ a copiilor de etnie romă.

Reporter: Roxana Oprea ; Imagine: Valentin Babusca