Program de monitorizare a delfinilor (VIDEO)

Numai în perioada 16 – 24 mai, au fost identificaţi 9 delfini eşuaţi pe litoralul românesc. Potrivit reprezentanților ONG Mare Nostrum cauza principală a eşuării delfinilor este prinderea accidentală a acestora, atât în plasele legale ale pescarilor, cât şi în cele ilegale ale braconierilor. Majoritatea delfinilor identificaţi prezentau pe corp semne de plasă sau chiar plasă rămasă ataşată în jurul corpului. Proiectul de Monitorizare a delfinilor din Marea Neagră  inițiat de Mare Nostrum ONG are drept scop realizarea unei statistici referitoare la numărul de delfini eşuaţi şi a cauzelor posibile care au provocat eşuarea acestora pe tărm, studiu pe care îl va face public în perioada imediat următoare. Totodată, se intenţionează montarea dispozitivelor acustice de îndepărtare a delfinilor de plasele pescarilor şi pe alte tipuri de plase, nu numai pe plasele de tip setcă, ca până acum. Cea mai mare problemă rămân însă braconierii, care întind sute de plase în mod abuziv, ilegal, mai ales în perioadele de prohibiţie.

Numai în anul 2011 peste 125 de delfini au fost găsiţi eşuaţi de-a lungul coastei româneşti a Mării Negre, între Sulina şi Vama Veche, dintre care 18 pui recent născuţi, fiind cel mai mare număr de până acum. În 2010 au fost descoperite 72 de exemplare, dintre care 54 au murit din cauza prinderii in plase de pescuit urmată de inec. In 2009 s-au inregistrat 106 exemplare esuate, iar 2008, 45 de exemplare.

Delfinii sunt mamifere marine înrudite cu balenele și marsuinii . Există în jur de 40 de specii de delfini în 17 genuri diferite. Se găsesc în întreaga lume, în special în apele puțin adânci din zonele de coastă. Deși sunt animale acvatice, aceștia au nevoie de oxigen pentru a respira, oxigen pe care  îl iau din aer, ieșind la suprafața apei. Din acestă cauza, rata mortalității prin sufocare este cea mai mare, mai ales că, de cele mai multe ori, delfinii rămân prinși în plasele de pescuit.

Redactor: Raluca Damian