Profesorul Dumitrașcu (nu) este cetățean de onoare

Încă un motiv de dezgust față de clasa politică. În ședința de Consiliu Local Constanța, propunerea ca titlul de cetățean de onoare al orașului să fie acordat celui mai important istoric din Dobrogea, Gheorghe Dumitrașcu, a fost respinsă. Decizia a fost a fost un șoc pentru toți cei prezenți. Primarul intermar, Decebal Făgădău, nu a putut să-și ascundă tristețea când s-a scuzat față de profesor. La începutul ședinței s-a cerut ca proiectul respectiv să fie scos de pe ordinea de zi, dar propunerea a fost respinsă.                                         

Titlul de cetățean de onoare al municipiului Constanța pe care profesorul universitar doctor Gheorghe Dumitrașcu îl merita, el fiind cel mai important istoric al Dobrogei, nu i-a mai putut fi acordat. Și asta, din cauza a șase consilieri care s-au împotrivit. Momentul a fost unul șocant pentru toți cei prezenți la ședința  Consiliului Local Municipal Constanța. Chiar și primarul interimar a fost profund afectat de decizie, lucru evident în tonul vocii sale când a fost nevoit să-și ceară scuze față de profesorul Gheorghe Dumitrașcu.

Propunerea către Primărie s-a făcut de către un licean din cadrul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ pe nume Ştefan Paraschiv, iar primarul spune că proiectul de hotărâre va fi repus pe ordinea de zi de câte ori va fi nevoie până când va fi aprobat. Înn schimb, profesorul Dumitrașcu spune  că nu își mai dorește acest titlu.

Născut în anul 1939, în satul Nisipari din județul Constanța, profesorul universitar doctor Gheorghe Dumitrașcu a fost senator timp de 10 ani, dar nu a uitat niciodată de unde a plecat. De aceea, în anul 2013, când i-a fost acordat titlul de cetățean de onoare al satului Nisipari, acesta anunța că va scoate o carte despre acest sat, dar și despre comuna Castelu.

“Vă mulţumesc pentru acest titlu. Sunt onorat şi apreciez că gândurile dumneavoastră s-au îndreptat către mine, astăzi, când intelectualii nu mai sunt apreciaţi la adevărata lor valoare. Sper ca, în scurt timp, cu ajutorul lui Dumnezeu, să ne întâlnim din nou, atunci când va apărea cartea despre satul Nisipari, dar şi despre comuna Castelu. Totodată, vreau să anunţ că voi dona acestei şcoli în care am învăţat şi eu mai multe volume de cărţi.”

Era declarația profesorului de la acea vreme. Acesta mai are alte 25 de distincții în calitate de revoluţionar, de parlamentar, de la diverse instituţii de învăţământ, cultură, artă, pentru activitatea parlamentară, profesională, dar și civică care îl onorează în mod deosebit.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea