Profesorii amenință cu blocarea bacalaureatului!

Nemulțumiți de legea salarizării unitare, profesorii din întreaga țară amenință cu blocarea bacalaureatului, care se reia de luni, conform calendarului. Cadrele didactice ar putea intra în grevă generală în toată țara, nu doar în câteva orașe, cum plănuiau inițial. Sindicaliştii recunosc că este o situaţie foarte delicată pentru elevi şi speră ca acest conflict să fie soluţionat rapid.

Principala nemulţumire a sindicaliştilor din învăţământul preuniversitar este legea salarizării unitare, care ”plasează cadrele didactice la un nivel apropiat de cel al muncitorilor necalificaţi”. Totodată, dascălii sunt nemulţumiţi că nu sunt stipulate în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare plăţii sentinţelor judecătoreşti, inclusiv a celor ce se referă la dobânzile penalizatoare.

Sindicaliştii reclamă, de asemenea, faptul că Parlamentul nu a adoptat iniţiativa legislativă privind posibilitatea pensionării cadrelor didactice cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard şi fără diminuarea cuantumului pensiei, în condiţiile în care alte categorii socio-profesionale se pot pensiona mult mai devreme.

Simion Hăncescu, preşedintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, nu exclude schimbarea calendarului pentru Bacalaureat 2017, dacă luni se ajunge la concluzia că profesorii trebuie să intre în grevă.

“Se pot întâmpla și astfel de lucruri, precum greva din sectorul 6 și din Cluj, pentru că unele sindicate sunt independente, au procente mari și pot lua și decizii individuale”, a explicat președintele FSLI.

Reamintim că Proiectul de lege privind salarizarea personalului bugetar a fost votat miercuri de plenul Camerei Deputaților, for decizional.

Redactor: Paul Alexe