Procurorii îl vor pe IPS Teodosie în arest

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție cer înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestul la domiciliu pentru arhiepiscopului Tomisului, Teodosie Petrescu, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru fraudă în finanțarea activităților agricole. Procurorii spun că Teodosie a încălcat două din obligațiile impuse în momentul luării măsurii controlului judiciar.

Procurorii anticorupție susțin că, pe data de 12 mai a.c., Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului,  a încercat să acceseze fonduri  europene, deși acest lucru i-a fost interzis în mod expres în cadrul controlului judiciar. Reprezentanții Ministerului Public susțin, într-un comunicat, că:

”La data de 12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ștefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în același dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului și pe numitul Petrescu Teodosie, precum și să semneze și să depună documentația pentru obținerea adeverinței de suprafață de la Primăria Ovidiu, cu suprafața de 342,52 ha teren, din care 188, 75 hectare vie. Adeverința era necesară a fi folosită în relația cu APIA, din care să reiasă că Cooperativa Agricolă Constanța Tomis figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188,75 ha”, se arată în comunicat.

Practic,  IPS Teodosie  a încălcat simultan două obligații care îi fuseseră instituite prin măsura controlului judiciar, motiv pentru care procurorii au solicitat instanței înlocuirea măsurii actuale, respectiv controlul judiciar, cu arestul la domiciliu. Înaltul prelat a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Constanța pentru folosirea cu rea credință de documente, cu ajutorul cărora a obținut subvenții APIA pentru ferma arhiepiscopiei de la Nazarcea. Alături de Teodosie, în judecată au fost trimise alte cinci persoane  -3 preoți din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului și 2 foști angajați ai fermei.   Instanța a rămas în pronunțare cu privire la cererea formulată de DNA, însă, dacă judecătorii o vor admite, IPS Teodosie își va petrece sărbătoarea  rusaliilor  în arest la domiciliu.

Redactor: Daniel Albu