Problemele litoralului românesc

Sezonul estival pe Litoral va fi deschis, în acest an, pe 15 aprilie. Cu toate că nu mai este mult până atunci, timpul este cam scurt, iar problemele Litoralului sunt multe. Minstrul turimsului a fost astazi, la Mamaia, pentru a discuta cu hotelierii.

Tema principală a întâlnirii a fost, evident, Sezonul turistic estival 2017 pe litoral. Printre subiectele discutate s-au aflat situația plajelor din stațiuni, voucherele de vacanță, precum și lipsa acută de personal hotelier calificat.

Datorită creșterii taxelor și impozitelor, de la sfârșitul anului trecut,  în sudul litoralului am putea avea parte de tarife majorate în ceea ce privește prețurile practicate de restaurantele din zona. Și cum pachetele pentru cazare au fost deja vândute în proporție de peste 70 la sută, atunci turiștii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru mancare. In Mamaia, lucrurile stau mult mai bine. Aici a fost deja stabilit si programul de evenimente pentru debutul sezonului estival, insa hotelierii au avut cateva nemultumiri pe care i le-au prezentat ministrului turismului.

Hotelierii vin și cu vești bune pentru turiști. Anul acesta, tarifele nu cresc față de sezonul estival trecut. Așa se face că o cameră la un hotel de trei stele nu va costa mai mult de 160 de lei pe noapte. La patru stele vorbim de prețuri care varieaăa între 250 si 350 de lei pe noapte, o cameră dublă,  iar la cinci stele acestea ar putea ajunge  și la 600 de lei pe noapte. Pentru minivacanța de 1 mai există însă și pachete turistice care pornesc de la 300 de lei pentru un sejur de două nopți la un hotel de 3 stele și ajung până la 1200 de lei, la 4 sau 5 stele. În preț este inclusă masa în regim de demi pensiune, acces la centrele SPA ale hotelurilor, precum și multe facilități oferite copiilor. Un alt subiect a fost si Liceul Agricol Palas, care va fi preluat de către Ministerul Turismului.

Acest simpozion a fost organizat de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură. La eveniment au fost prezenți Mircea-Titus Dobre, ministrul Turismului, primarul Constantei, Decebal Făgădău, prefectul Adrian Nicolaescu, precum și Dănuţ Jugănaru, director CCINA.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea